Wist u dat er in België twee Mannekens Pis bestaan?

07/01/2016

Een toeristische trekpleister in Brussel, samen met het Atomium en de Grote Markt: Manneken Pis is een fontein met een bronzen beeldje (van 55,5 cm hoog) van een naakt, plassend jongetje. Het beeldje in het centrum van Brussel staat symbool voor de vrijgevochten mentaliteit van de Brusselaars.

Rond de oorsprong van het beeldje doen heel wat verhalen de ronde.  Volgens een van de meest verspreide legendes zou de fontein zijn gebouwd in opdracht van een Brusselse notabele die zijn enige zoon van drie of vier jaar oud tijdens een volksfeest kwijtraakte. Pas enkele dagen later vond hij zijn hartendiefje terug in de Stoofstraat, waar hij een plasje stond te maken.  Anderen beweren dan weer dat het beeldje werd gemaakt ter ere van een jongetje dat rond de 13de eeuw de stad Brussel redde door een lont te doven waarmee vijanden brand wilden stichten. Hij zou de lont hebben gedoofd door erop te plassen.  Ongeacht de precieze oorsprong, lijkt het vast te staan dat de fontein, die al in 1452 'Manneken Pis' werd genoemd, in die periode eigenlijk de naam 'Julianekensborre' droeg en met een stenen beeldje was versierd.  In 1619 kreeg beeldhouwer Jérôme Duquesnoy de opdracht een nieuw beeldje in brons te maken.

Een kopie van dat beeldje staat tegenwoordig is Geraardsbergen.  In 1747 namen Engelse soldaten het mee naar Geraardsbergen. De inwoners van die stad hielpen de Brusselaars om het beeldje terug te krijgen. Uit erkentelijkheid schonk de Stad Brussel een replica van Manneken-Pis aan Geraardsbergen.