Wist u dat … de Thurn en Taxis de eerste postbezorgers van Europa waren

27/08/2019

Langs het kanaal Brussel-Willebroek ligt een uitgestrekte multifunctionele site met bedrijven, een woonwijk en een park. Waar nu kunstevenementen, handelsbeurzen, muziekfestivals, film- en tv-opnamen plaatsvinden, graasden ooit de paarden van Thurn en Taxis en was er later druk goederenverkeer.

Na de dood van zijn echtgenote, Maria van Bourgondië, in 1482 heerste Maximiliaan I van Oostenrijk ook over de Nederlanden. Hij wilde een koeriersdienst instellen tussen de Bourgondische hoofdstad, Mechelen, en het keizerlijk hof van de Habsburgers in Innsbruck. Daarmee belastte hij de broers Francesco en Janetto de Tasso en hun neef Giovanni Batista uit Lombardije, een regio in het noordwesten van Italië. Zij hadden in hun land al een zekere faam verworven met het ophalen, transporteren en uitreiken van post. Het was de enige manier om op de hoogte te blijven van wat er reilt en zeilt in het rijk. Maximiliaans zoon, Filips de Schone, geeft de Tasso het monopolie van de postbestelling.

Begin 16e eeuw verschoof het politieke machtscentrum van Mechelen naar Brussel. De Tasso verhuisden mee. Zij verfransten hun familienaam tot Tassis. Later die eeuw gingen ze samenwerken met het Milanese huis Della Torre en nog later versmolten beide families tot Tour et Taxis in het Frans, of Thurn en Taxis in het Nederlands. Op hun gronden langs het kanaal verrezen eind 19e-begin 20e een los- en laadkade, een NMBS-goederenstation, een rangeeremplacement en een groot 'Koninklijk Pakhuis' of stapelplaats.