Wist u dat de boot van Brel opnieuw zee gaat kiezen?

07/04/2022

Op 8 april as., de verjaardag van Jacques Brel, vaart de Askoy II in Zeebrugge weer uit. Het is de boot waarmee de man van het vlakke land en zijn vriendin, Maddly Bamy, de wereld hebben rondgereisd en de Markiezen hebben ontdekt.

De Askoy II is een 18 m lang monster van 40 ton staal. In de jaren 1960 werd die tweemaster met een teakinterieur beschermd als een van ’s werelds mooiste boten. De eerste eigenaar was Hugo Van Kuyck, de uitvinder van de drijvende golfbrekers die gebruikt werden bij de landing van de geallieerden in juni 1944. Hij verkoopt Brel zijn tweemaster voor iets minder dan het equivalent van 84.000 euro in 1974.

Brel en Maddly schepen in juli 1974 in voor een wereldreis, maar de grote Jacques’ ziekte stuurt de plannen enigszins in de war. Na een tocht van twee maanden over de Grote Oceaan gaan ze voor anker op de Markiezen. Daar koopt Jacques Brel een vliegtuig, betrekt een huis en verkoopt zijn boot aan Kathy Cleveland, een hippie die van eiland naar eiland zwerft. Vanaf dan wordt de zeilboot verschillende keren verkocht en in 1994 strandt hij in Nieuw-Zeeland, waar hij uiteindelijk in het zand vastraakt. In Brussel verklapt France Brel aan Piet Wittevrongel en aan zijn broer Staf, afstammelingen van een geslacht topzeilers en vissers, de vindplaats van de Askoy II. Beiden besluiten deze mythische boot te herstellen en te restaureren, met de hulp van een handvol vastberaden en enthousiaste mannen. Na acht jaar restauratie is de Askoy II klaar om uit te varen en Zeebrugge werd gekozen voor de tewaterlating. Nadat de boot meermaals heeft afgemeerd, met name in Oostende, Brussel en Cannes, waar zanger en Brel-lookalike Arnaud Askoy voor de animatie zal zorgen, zet hij koers naar Hiva Oa op de Markiezen. Daar waar Brel en zijn Askoy II van elkaar afscheid namen om elk van hun kant nieuwe avonturen te beleven.