Wist u dat de Benelux de voorloper is van het Verdrag van Schengen?

12/06/2018

Door het 60-jarige jubileum van de Benelux krijgt de samenwerking tussen de drie kleine Europese staten opnieuw veel aandacht . Voor deze viering kwamen de staatshoofden van elk land, koning Willem-Alexander van Nederland, koning Filip van België en groothertog Hendrik van het Groothertogdom Luxemburg, op 5 juni samen in Brussel.

Vlak na de Tweede Wereldoorlog zorgde de oprichting van de Benelux ervoor dat de invoerrechten tussen de Benelux-landen verdwenen en dat er een gemeenschappelijk buitentarief kwam voor andere landen die goederen wilden importeren in België, Nederland of het Groothertogdom Luxemburg.

Later, in 1960, trad het eerste Benelux-verdrag in werking, met als hoofddoelstelling het vrije verkeer van personen, goederen, kapitaal en diensten. De Benelux schafte met andere woorden de grenscontroles tussen de drie landen af. Voortaan kon iedereen er op een vrije manier personen, kapitaal, goederen en diensten over de landsgrenzen vervoeren. Het Verdrag van Schengen, dat de grenscontroles tussen Frankrijk, Duitsland en de Benelux afschafte, kwam pas 25 jaar later, in 1985.

Het nieuwe Benelux-Unieverdrag van 2008 focust niet enkel op de economische banden tussen de lidstaten, maar ook op duurzame ontwikkeling. Een belangrijk onderwerp is bijvoorbeeld de impact van de klimaatsverandering op de energievoorziening en op de gezondheid van de bevolking. De zorgen van toekomstige generaties worden vertaald in een groot aantal thema’s die de voortrekkersrol van de Benelux binnen de Europese Unie nog maar eens onderstreept.

De Benelux, met zijn hoofdzetel in Brussel, is dus de voorloper van het beroemde Verdrag van Schengen dat later zou uitgroeien tot het grootste handelsblok van de wereld, de Europese Unie. Nog steeds heeft de Benelux vernieuwende ideeën waarvan de EU nog veel kan leren.