Wist u dat Agnès Varda ereburgeres van Brussel is?

08/02/2022

Cineaste, fotografe en beeldend kunstenares Agnès Varda wordt geboren in de Brusselse gemeente Elsene, op 30 mei 1928. Al bekroond met tal van internationale onderscheidingen krijgt ze in 2001 de ere-César voor haar hele filmcarrière.

In haar autobiografische film Les plages d’Agnès uit 2008 blikt de cineaste ter gelegenheid van haar 80e verjaardag terug op haar leven: ‘Herinneringen zijn als belletjes die bovenkomen.’ Zo herontdekt Arlette (de voornaam die haar ouders haar gegeven hadden omdat ze in Arles was verwekt) haar geboortehuis in Elsene. Om de filmtitel te rechtvaardigen, bezoekt ze opnieuw de stranden die een rol speelden in haar leven, eerst die uit haar kinderjaren: Knokke-Zoute en De Panne, aan de Belgische Noordzeekust. Daarna, in 1940, dat van de Zuid-Franse stad Sète, waar haar ouders onderdoken nadat ze uit Brussel waren gevlucht door de opmars van het Duitse leger.

Haar geboortestad denkt aan haar wanneer in 2012 de fotografieschool van de stad Brussel in haar domein op zoek gaat naar een persoon die als referentie kan dienen voor haar nieuwe naam. Het wordt Agnès Varda, wereldbekend om haar filmcarrière, als beroepsfotografe en videokunstenares. Ze is dus de meest geschikte vrouw om haar naam te geven aan het instituut dat Ecole de Photographie et de Techniques visuelles Agnès Varda zal heten. Die nieuwe benaming werd op 25 september 2013 in gebruik genomen, in aanwezigheid van de schepen voor Onderwijs en Agnès Varda zelf. Bij die gelegenheid kreeg de regisseuse ook de titel van ereburgeres van de stad Brussel.