Wist u dat in 1919 een Belg de Ronde van Frankrijk won?

16/07/2019

Voor de doortocht van de Ronde van Frankrijk liet Brussel nieuw asfalt aanleggen. Maar in 1919, na de Eerste Wereldoorlog, werd er gereden over door de wereldbrand zwaar gehavende wegen. In de vier oorlogsjaren was er geen Ronde en jammer genoeg zijn heel wat wielrenners gesneuveld. Firmin Lambot, een Waal die in Vlaanderen woonde, hoefde gelukkig niet naar het leger. Hij verscheen als een van de 67 wielrenners aan de start.

Firmin won de langste etappe (468 km) ooit van de Ronde, tussen Metz en Duinkerke, in 21 uur. Hij was een van de 11 die in Parijs over de meet kwamen. En als kroon op het werk: de eerste in de geschiedenis die over de meet van de Ronde van Frankrijk kwam in de gele trui.

De gele trui, die nu haar 100e verjaardag viert, werd bedacht door Henri Desgrange, zodat de leider van het algemeen klassement in het peloton zou opvallen.

Onze landgenoot was al 33 toen hij zijn topprestatie leverde en hij zei van zichzelf met typisch Belgische humor: ‘Ik heb geen last van de hitte zoals Van Hauwaert, van de maag zoals Georget, ik doseer goed mijn inspanningen in tegenstelling tot Alavoine, ik ben gelijkmatiger dan Masson of Mottiat. Ik verteer alles en slaap als een os.’

De ware kampioen!