Stripfiguren Piet Pienter en Bert Bibber weer springlevend

26/01/2023

Variatie troef in stripland België. De Antwerpse reeks Piet Pienter en Bert Bibber springt eruit met z’n droge, sarcastische en soms zelfs cynische humor in heerlijk nostalgische en tijdloze avonturen die altijd de sfeer van de jaren ’50 zijn trouw gebleven. Bedacht, geschreven en getekend door de excentrieke en hoogst eigenzinnige Jozef Van Hove, pseudoniem POM.

‘Mijn hele leven lang heb ik tegen mijn goesting getekend.’ Als stelling voor een tekenaar kan dat wel tellen. Of ook: ‘Een bakker signeert zijn brood toch ook niet.’ Jozef Van Hoves vaste repliek waarhij hij verzoeken om te signeren afwimpelde. Of nog: ‘Als ik aandacht had gewild, was ik wel in het theater gegaan.’ Gezien zoveel terughoudendheid mag het een klein wonder heten dat de 45 albums, verschenen tussen 1955 en 1995, een trouwe schare fans aan zich bonden. Toch bleven de oplages duidelijk achter bij de absolute top onder de Vlaamse strips. Enerzijds was er dus de principiële opstelling van de geestelijke vader van Piet Pienter en Bert Bibber. Hij stond weigerachtig tegenover interviews en signeersessies, hield vast aan het ‘Algemeen Beschaafd Antwerps’ en wilde zijn albums niet ingekleurd zien. Anderzijds verschenen die in Gazet van Antwerpen, een regionale krant zonder ervaring met de verkoop van stripalbums. Ooit heeft POM midden in een verhaal de levering van zijn dagelijkse strookje aan de krant door een gebrek aan inspiratie opgeschort. Algemene consternatie bij de lezers. Gelukkig bracht een andere tekenaar-scenarist redding, met een verhaal over POM die was gekidnapt. Twee weken later, toen een nieuw blik inspiratie was opengetrokken, werd de draad weer opgenomen waar hij was neergelegd.  Zijn moeilijke karakter werd toegeschreven aan zijn prille levensjaren. Amper enkele dagen na Jozefs geboorte, op 16 november 1919, overleed zijn moeder. En dan zei zijn vader nog dat het zíjn schuld was. Naar eigen zeggen heeft hij meer slaag dan eten gekregen, terwijl hij nochtans veel te eten kreeg. En toch was hij soms hartelijk en warm, vonden zijn vertrouwelingen.

Zijn tekenstijl verraadt zijn opleiding als technisch ingenieur. Vooral in het suggeren van beweging, zoals een auto die opveert in een scherpe bocht, was hij meesterlijk. In zijn beginperiode viel hij voor de klare lijn van Hergé.

In 2014 overleed Jozef Van Hove op 94-jarige leeftijd. Om zijn 100e geboortedag te gedenken gaf Standaard Uitgeverij in 2019 zijn 45 albums in 11 zogeheten integralen van elk 200 bladzijden heruit, 24 jaar na de laatste aflevering in 1995. En als kers op de taart volgde in 2022 nog het hommagealbum De geniale soepselder. Het succes is opnieuw overweldigend, zelfs onder lezers die de avonturen van de kalme Piet Pienter, de driftige Bert Bibber, de knappe en steenrijke Amerikaanse Susan Darling, uitvinder professor Kumulus, nieuwsgier Theo Flitser en de andere kleurrijke figuren niet kennen van in de jaren ’50.

Laat je maar inwijden in deze minder bekende maar lekker verrassende stripreeks.