Een Belgische zonnefiets dwars door de VS is gereden

09/06/2022

Op zijn fiets, aangedreven door de energie van zonnepanelen, legde een Belgisch ingenieur in 60 dagen de legendarische Route 66 af.

Van Chicago in het oosten naar Los Angeles aan de westkust is het bijna 4.000 km. Michel Voros had het in zijn hoofd gehaald het traject op eigen kracht af te leggen, in minder dan 60 dagen en qua energie zelfvoorzienend. Dus ontwierp hij zelf een soort fiets die een aanhangwagen met daarop enkele zonnepanelen kan trekken.

Het kostte de 53-jarige ingenieur uit het Waals-Brabantse Limal bijna vijf jaar onderzoek om dit buitengewone tuig te maken en zijn kinderdroom – de Verenigde Staten via Route 66 doorkruisen – in vervulling te doen gaan.

Hij wilde aantonen dat zonnepanelen voor nog wat anders kunnen dienen dan om op het dak van een huis te leggen en begon zijn eigen zonnefiets te maken. Een aanhangwagen voor kajaks bracht hem op ideeën. Om enkele tientallen kilo’s uit te sparen, ontwierp hij een structuur helemaal van koolstofvezel.

Nadat zijn kunststukje technisch tiptop in orde en hijzelf helemaal fit was, stond er gelukkig maar één administratieve hinderpaal de vervulling van de droom van onze landgenoot mogelijk nog in de weg: de maximumsnelheid van 20 mijl/u., of 32 km/u., op de Amerikaanse wegen overeenkomstig de federale wetgeving ter zake.

Uiteindelijk is die lichtjes gestoorde weddenschap mooi binnen de geplande 60 dagen gewonnen. Een lange, soms lastige tocht, met vooral veel fijne menselijke avonturen en steevast een originele en didactische milieuboodschap op de voorgrond.