Brusselse kathedraal heeft dubbelganger in Seoel

10/09/2019

Iedereen zou ergens op aarde een dubbelganger hebben rondlopen. Maar dat dat ook opgaat voor de Sint-Michiel- en Sint-Goedelekathedraal in Brussel, wist tot nu toe zowat niemand. Zelfs niet de officiële instanties.

Groot was eenieders verbazing toen een student kunstwetenschappen, Wies De Vos, opmerkte dat in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel zowaar een replica van de Brusselse parel van religieuze architectuur staat op de campus van de private Kyung Hee University. Die werd in 1949 gesticht door de bekende wetenschapper en pacifist dr. Young Seek Choue (1921-2012). Hij keerde van een bezoek aan de KU Leuven en Brussel naar Zuid-Korea terug, met in zijn hoofd het idee om op zijn universiteit een bijna identieke kopie van onze kathedraal te zien verrijzen. Dat werd de Peace Hall, een groot auditorium. Toen werd het ook ingewijd, ter gelegenheid van de 50e verjaardag van de universiteit.

De gelijkenis van het buitenaanzicht, meer bepaald de voorgevel, is verbluffend, de decoratieve sculpturen niet te na gesproken. Bij ons zijn ze uiteraard geïnspireerd door het christendom en in Seoel door de vredessymboliek. Binnenaanzicht en functie zijn echter totaal anders. Hier geen erediensten, maar concerten en internationale conferenties in een reusachtige theaterzaal - de grootste van Korea - met 4.500 zitplaatsen.

Merkwaardig is wel dat blijkbaar geen van de bevraagde religieuze, toeristische, architecturale of culturele instanties op de hoogte was van.