Brusselse Justitiepaleis heeft tweelingbroer in Lima

26/09/2019

Dit merkwaardige feit hebben we te danken aan de Peruaanse zakenman en politicus Augusto Bernardino Leguía y Salcedo (1863-1932). In 1929, tijdens zijn tweede ambstermijn als president, gingen de bouwwerkzaamheden van het Palacio de Justicia in Lima van start en in 1939 waren ze voltooid.

De president gaf de Peruaanse architect van Poolse afkomst Bruno Paprowsky de opdracht de hoofdstad met een nieuw en prestigieus gerechtsgebouw te verfraaien. Deze liet zijn oog vallen op het origineel van Joseph Poelaert, dat sinds 1883 de bekende Brusselse volkswijk Marollen domineert. Denk de reusachtige koepel weg, zie het geheel iets kleiner en het resultaat is een opvallend gelijkend bouwwerk. Die ontbrekende bekroning moet de voorzitter van het Peruaanse Hooggerechtshof toch niet lekker hebben gezeten, want naar verluidt heeft hij later de Belgische autoriteiten verzocht hem de bouwplannen van de koepel te bezorgen, met de bedoeling om de zaak netjes af te ronden. Tot nu toe is niet ingegaan op het verzoek … Je kan de getrouwe kopie met eigen ogen gaan bekijken aan de Avenida Paseo de la República in Lima.

Als uitsmijter misschien nog enkele leuke weetjes over ons eigenste Justitiepaleis. De vermaarde art-nouveauarchitect Victor Horta noemde het reusachtig, ontsproten aan het brein van een dwerg en bekroond met een kaasstolp. De Franse schrijver Paul Verlaine beweerde liever zelfmoord te plegen dan daar te worden veroordeeld. Adolf Hitler dan weer bewonderde het wel en gelastte zijn architect, Albert Speer, het te komen bestuderen omdat het moest dienen als model voor zijn nieuwe hoofdstad van het Derde Rijk. En in 1970 zijn er opnames gemaakt voor de Amerikaanse muzikale spionagethriller Darling Lili met Julie Andrews in de hoofdrol. Het fungeerde als treinstation weliswaar.

En hoewel het Justitiepaleis al heel wat inkt heeft doen vloeien, weten maar weinigen af van het bestaan van zijn tweelingbroer in Peru.