Vloedgolf over Hamme

15/03/2017

Op zondag 12 maart verdrongen ruim 400 nieuwsgierigen zich langs de rivier de Durme in het Oost-Vlaamse Hamme om een best wel vreemd, leuk en alleszins uiterst zeldzaam natuurverschijnsel bij te wonen: een vloed- of getijdengolf, ook wel bekend onder z’n Franse naam, mascaret.

Wat was er aan de hand? Normaal verloopt het wisselen van de stroomrichting, van aflopend naar oplopend water, onder invloed van de getijden langzaam en bijna onopvallend. Maar bij een combinatie van springtij en nieuwe of volle maan gebeurt dat in de Durme met een vloedgolf. Die ontstaat door krachtig oplopend water op die plaatsen waar bij laagwater de rivier echt ondiep is geworden. Al naargelang van de omstandigheden kan die golf hoger of lager zijn, van enkele centimeters tot 30 cm. En soms kan je ze zelfs vanop meer dan 100 meter horen aanrollen. De gunstigste periode om de mascaret op de Durme te zien zijn de zomermaanden en het vroege najaar. Maar het is een grillig iets, zodat je nooit helemaal zeker bent van het juiste moment en het verloop.

Het natuurverschijnsel is uniek in België en komt ook in Europa maar op een handvol plaatsen voor: in Frankrijk, Groot-Brittannië en Ierland.

Bij ons kan je het het best waarnemen op de zogeheten Mirabrug over de Durme, pal op de gemeentegrens tussen Hamme en Waasmunster. De brug is bekend uit de Vlaamse filmklassieker Mira (1971), gebaseerd op Stijn Streuvels’ roman De Teleurgang van den Waterhoek (1927).