Verhaert wordt partner van ESA

02/05/2016

Het ruimtevaartbedrijf Verhaert in Kruibeke heeft een groot contract met ESA (European Space Agency) binnengehaald. Het bedrijf zal de technologie van het Europese Ruimtevaartbureau uitwerken naar ‘aardse’ toepassingen. Ruimtevaarttechnologie leidt vaak tot baanbrekende innovaties en toepassingen in het dagelijkse leven.

Het programma TechXfer van Verhaert differentieert zich van de klassieke aanpak voor technologie valorisatie door enerzijds af te stappen van een technologie “push” model naar een gebruikers-georiënteerd “pull” model en anderzijds door een integratie van de volledige keten van technologie valorisatie; van opportunity creation over haalbaarheid onderzoek, tot de ontwikkeling en bouw van demonstratoren en prototypes. CEO Koen Verhaert wijst erop dat zijn bedrijf dankzij dit contract één van de toonaangevende spelers op het vlak van technologie-overdracht in Europa zal worden.

Verhaert kreeg van ESA en het Belgisch wetenschapsbeleid in 2014 al de opdracht om een nationaal technologieprogramma te ontplooien. Na een internationale procedure verruimt deze opdracht nu naar alle lidstaten van ESA. De hele Europese industrie moet gebruik kunnen maken van de vernieuwingen. Dit zal leiden tot een grotere return van de investeringen die gedaan worden in de ruimtevaart.

Verhaert is een leidinggevende pilaar in de Belgische ruimtevaartsector en staat gekend voor zijn constructie van microsatellieten die ingezet worden door ESA voor de observatie van de aarde. Het bedrijf in Kruibeke is een innovatie ontwikkelingspartner voor zowel internationale multinationals als voor innovatieve KMO’s. De organisatie beschikt over vier innovatiecentrums in België, Nederland en Portugal.