Urine als bron van drinkbaar water en meststoffen

15/07/2016

Onderzoekers van de Universiteit Gent (UGent) hebben een merkwaardige methode ontwikkeld die urine omvormt tot zuiver water. Tijdens het proces worden er ook meststoffen voor planten teruggewonnen. De behandelingstechniek is bovendien klimaatvriendelijk aangezien hij gebruik maakt van zonne-energie.

De Gentse Feesten vormden dit jaar het toneel voor een wel heel bijzonder experiment. Onderzoekers van de UGent verzamelden er namelijk urine van festivalgangers om water en meststoffen in pure vorm terug te winnen. Urine bevat dan ook 70% van alle nuttige meststoffen in afvalwater, hoewel het maar 1% bedraagt van het totale volume afvalwater. Daarom is het beter om urine rechtstreeks van de bron te gebruiken, voor het verdund wordt door het rioolwater.

Volgens professor Verliefde van de UGent hebben drie belangrijke sectoren baat bij het concept. Op de eerste plaats kampen luchthavens en voetbalstadions met een toeloop van mensen wat kan leiden tot sanitaire problemen. Vervolgens krijgen festivals af te rekenen met logistieke problemen rond afvalwater. Tot slot zijn er de ontwikkelingslanden die het meeste voordeel halen uit de innovatieve zuiveringsmethode. Het tekort aan drinkbaar water en beschikbare commerciële meststoffen kan namelijk op deze manier opgevangen worden. “Urine van één mens verzameld over een jaar, levert genoeg meststof op om 135 kg maïs te bemesten”, aldus de Gentse professor.

Jammer genoeg heeft het concept een imagoprobleem. Het is namelijk niet eenvoudig om de methode aan de man te brengen want er hangt als het ware een geurtje aan. Daarom start de UGent in september een proefproject in Zuid-Afrika waarbij urine op grote schaal gezuiverd wordt. Bovendien komt de lokale bevolking zo in aanraking met het project en kan er op deze manier nagegaan worden of ze het concept aanvaarden.

De brouwerij ‘de Wilde Brouwers’ maakt momenteel gebruik van de behandelingstechniek van de Gentse universiteit. Het bier ‘From Sewer to Brewer’ wordt gebrouwen op basis van gezuiverd afvalwater afkomstig van de watermaatschappij IWVA. Volgend jaar brengt de brouwerij meer dan waarschijnlijk een nieuwe versie van het bier in omloop op basis van gezuiverde urine. De brouwerij wil hiermee aantonen dat de daling van het grondwater geen onoverkomelijke hindernis is om bier te brouwen.