Belgische bio-ingenieur krijgt Young Researcher Award

21/06/2016

De Belgische doctoraatsstudente Merel Van Walleghem heeft de Young Researcher Award gekregen van de Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA). De jonge bio-ingenieur van de Universiteit Gent (UGent) kreeg de prijs voor haar onderzoek naar de gevolgen, van reizen door de ruimte, op het immuunsysteem.

In haar doctoraatsonderzoek bootst Merel Van Walleghem de stressfactoren uit de ruimte na, om zo de gevolgen op het immuunsysteem in kaart te brengen. In de ruimte is er namelijk geen zwaartekracht, luchtdruk of  bescherming tegen bestraling aanwezig, waardoor het immuunsysteem niet naar behoren werkt. Bacteriën, virussen of schimmels krijgen hierdoor gemakkelijk vrij spel.

Merel Van Walleghem heeft haar onderzoek voorgesteld op het symposium ‘Life in space for life on earth’ in het hoofdgebouw van de ESA in het Franse Toulouse. Het symposium werd georganiseerd door ESA (European Space Agency), CNES (Centre National d’Etudes Spatiales) en ISGP (International Society for Gravitational Physiology).

De Belgische doctoraatsstudente is niet alleen actief aan de UGent maar ook binnen het Belgische Studiecentrum voor Kernenergie (SCK-CEN). Ze hoopt met haar onderzoek bij te dragen tot de verbetering van de gezondheid van astronauten in het internationale ruimtestation (ISS).