Paralympic Sport Awards 2021

23/02/2022

Op de jaarlijkse afspraak worden onze Belgische atleten gehuldigd om hun prestaties van het voorbije jaar.

Michèle George is een van de laureaten van deze tweede editie. De pararuiter uit Oostende schonk ons dubbel goud in paradressuur (individuele test en freestyle, graad V) in Tokio. Dat leverde haar de Performance of the Year van het Paralympisch Belgisch Comité op. De amazone heeft op de Paralympische Spelen in totaal zes medailles vergaard, waarvan vijf gouden.

Bij de mannen werd die prijs niet aan één maar aan twee atleten uitgereikt, want het Comité kon niet kiezen tussen rolstoelsprinter Peter Genyn en de 21-jarige Antwerpse tafeltennisser Laurens Devos. Peter is olympisch kampioen 1.000 m en zilveren medaille 200 m wheelen (klasse T51) terwijl Laurens zijn paralympische titel tafeltennis enkelspel (klasse T9) verlengde.

De prijs Talent of the Year ging naar de parawielrenners op de tandem Milan Thomas en zijn piloot Jonas Goeman (klasse B).

Deze editie kreeg er een vierde trofee bij, namelijk die voor Coach of the Year. Remko Meeusen, coach van talrijke zegerijke parawielrenners dit jaar, wint hem als eerste. Na zijn master sportwetenschappen aan de KUL verdiende de trainer zijn sporen bij heel wat wielerploegen, zoals de profwielerploeg Quick-Step Floors.

Dit jaar zijn de 61e Paralympische Spelen georganiseerd; de eerste vonden plaats in 1960 in Rome.