Wat schaft de pot? Insecten: van burger tot gastronomie

01/10/2014

Het eten van insecten is zeker en vast nog niet ingeburgerd in België, maar sinds begin oktober kunnen avontuurlijke eters in de meeste supermarkten de wormenburgers, -schnitzels en -nuggets kopen van het Limburgse bedrijf Damhert.

Wat velen nog afschrikt is het idee en het uitzicht van deze ‘kriebelbeesten’. In essentie is er echter weinig verschil met het nuttigen van weekdieren, zoals schaaldieren, inktvissen of slakken, maar die zijn wel al ingeburgerd in onze culinaire cultuur. Niettemin eten meer dan 2 miljard mensen op deze planeet insecten. Ze zijn dan ook rijk aan eiwitten, vitaminen, mineralen en vezels en ze zijn talrijk en eenvoudig te kweken. Bovendien is de ecologische voetafdruk voor het produceren ervan veel lager dan voor bijvoorbeeld rundvlees of pluimvee.

En deze boodschap lijkt ook door te dringen in de Belgische eetcultuur. Waar de eerste stappen gezet werden door het aanbieden van insectenburgers op zomerfestivals en in studentenrestaurants, bieden langzamerhand ook verschillende gastronomische restaurants insecten aan op hun menu. ‘Bugs & Lunch’ in Gent biedt zelfs volledige insectenmenu’s aan. Maar Gent is niet de enige plaats waar men insecten kan proeven. ’t Walhalla’ in Roeselare serveert een tofuburger op basis van buffalowormen. Het Oostendse hamburgerrestaurant ‘Cook & Roll’ zette een Tandoori Insect Burger en Grasshopper Sundae op de kaart.

De eerlijkheid gebiedt wel te zeggen dat in de meeste gevallen de beestjes op zo’n manier worden verwerkt dat u ze wel proeft, maar niet ziet. Bijvoorbeeld door ze te verwerken in een krekelkroket of een knapperig laagje op een bolletje vanille-ijs. En de smaken blijken verrassend: nootjes, bacon, popcorn of zelfs munt.