Belgisch project ‘Mobile School’ wint Europese burgerprijs

09/06/2016

De Europese burgerprijs gaat dit jaar onder meer naar Mobile School, een Belgische organisatie die zich inzet voor straatkinderen. De burgerprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan organisaties en personen voor hun bijdragen aan de Europese samenwerking en de bevordering van gemeenschappelijke waarden.

Mobile School bouwt sinds 1996 verplaatsbare scholen met de opleiding van straatkinderen als doel. Via educatieve spelletjes krijgen kinderen, die geen of een beperkte toegang hebben tot onderwijs, op een leuke en toegankelijk manier scholing. Hun motto is dan ook: als een kind niet naar school kan dan brengen we de school naar het kind.

Verder zorgt de organisatie ook voor de opleiding van plaatselijke straathoekwerkers. Dit moet hen voorbereiden om op een degelijke en professionele manier om te gaan met de straatkinderen. Op dit moment rijden er 42 mobiele schoolkarretjes rond in 24 verschillende landen en de educatieve panelen bestaan in 15 verschillende talen.

50 personen en organisaties hebben van het Europese Parlement een burgerprijs ontvangen voor hun dagelijkse bijdrage aan de Europese waarde. De juryleden, onder leiding van EP-ondervoorzitter Sylvie Guillaume, konden daarvoor uit 79 projecten kiezen die naar voor werden geschoven door de nationale jury’s. Mobile School werd door Europarlementslid Ivo Belet (EVP) voor ons land afgevaardigd.