2016: topjaar voor Belgische wijn

26/08/2016

De hoge temperaturen van de voorbije weken hebben heel wat gelukkigen gemaakt. Onder hen ook de Belgische wijnbouwers! Dankzij de zon en de warmte hopen zij op hun beste oogst in jaren.

Terwijl het regenachtige voorjaar weinig goeds in petto had voor de vele Belgische wijnbouwers, heeft de weersverbetering van de laatste twee maanden voor de nodige verrassingen en tevredenheid gezorgd. Zo is 2016, ondanks het wisselvallige weer, toch nog een goed jaar voor de Belgische wijnsector! Als het weer zo blijft tot in september, kunnen de Belgische wijnbouwers zelfs een uitstekende oogst binnenhalen.

Door het slechte weer begin dit jaar zullen de Belgische wijnbouwers minder druiven oogsten en 20 tot 30 procent minder wijn produceren dan vorig jaar. Toch maken de zonnige dagen van de voorbije weken veel goed: de druiven zullen goed afgerijpt zijn, waardoor de Belgisch wijn van gegarandeerde kwaliteit zal zijn.

Toch is voorzichtigheid geboden, want het is nog een maand wachten op de druivenoogst. En in die tijd kan nog veel gebeuren. Toch ziet de toekomst van de Belgische wijnsector er over het algemeen heel goed uit. Vorig jaar al nam de oppervlakte voor wijnbouw in België toe met 20 procent, goed voor 300 extra hectaren. Dat aantal zal de komende jaren blijven stijgen.

De Belgische wijnen zullen misschien zelfs kunnen wedijveren met de Duitse en Franse wijnen. Toch is het nog tot volgende zomer wachten om onze smaakpapillen te laten genieten van de Belgische wijn, gemaakt met de druiven die nu in oktober worden geplukt.