Olivier De Schutter bekroond voor zijn onderzoek naar agro-ecologie

04/07/2017

De Belgische professor Olivier De Schutter heeft in New York een ‘James Beard Foundation Leadership Award’ gewonnen. Deze prestigieuze prijs bekroont personen die zich inzetten voor gezonder, veiliger en duurzamer voedsel.

Het stokpaardje van Olivier De Schutter is agro-ecologie. Dat is een combinatie van ecologische wetenschap, sociologie en economie om landbouw duurzamer te maken. Volgens De Schutter moeten we de honger in de wereld niet bestrijden door meer voedsel te produceren, maar door de productie ervan te verbeteren.

Olivier De Schutter was van 2008 tot 2014 speciaal rapporteur van de Verenigde Naties voor het recht op voedsel. Momenteel is hij medevoorzitter van IPES Food, een internationaal panel van experts in duurzame voedselsystemen, en lid van het Comité voor economische, sociale en culturele rechten van de Verenigde Naties. In 2013 kreeg Olivier De Schutter de Francquiprijs, de belangrijkste Belgische wetenschappelijke onderscheiding.

De James Beard Foundation, genoemd naar de Amerikaanse kookboekauteur James Beard, reikt elk jaar de James Beard Foundation Awards uit, ook wel de Oscars van de culinaire wereld genoemd, aan koks, restaurants, journalisten …. Sinds 2011 heeft de stichting met de James Beard Foundation Leadership Awards ook aandacht voor duurzaam voedsel. Een van de vorige winnaars was Michelle Obama.