KULeuven in top 60 van meest prestigieuze universiteiten ter wereld

13/06/2015

De Katholieke Universiteit Leuven staat in de top 60 van de beste universiteiten ter wereld, opgesteld door het tijdschrift ‘Times Higher Education’ (THE). Het tijdschrift baseert deze rangschikking op een opiniepeiling gehouden bij 10.000 academici uit bijna 150 landen over de reputatie van honderden universiteiten wereldwijd.

De top 10 bestaat louter uit Angelsaksische instellingen. Nummer 1 blijft Harvard University in de Verenigde Staten, gevolgd door de Britse universiteiten van Cambridge en Oxford. De top 5 wordt vervolledigd door het Massachussetts Institute of Technology (MIT) en Stanford University. De eerste niet-Angelsaksische universiteit, de universiteit van Tokio, vinden we terug op een twaalfde plaats.

De nummers 1 tot en met 50 in de ranglijst van THE krijgen een individuele plaats toegekend; vanaf de 51ste plaats worden ze per schijf van tien alfabetisch gerangschikt. De KU Leuven eindigt dus tussen de 51ste en de 60ste plaats. Dat is een pak beter dan vorig jaar, toen ze ergens tussen de 71ste en de 80ste plaats eindigde. Andere Belgische universiteiten haalden de top 100 niet.

THE geeft toe dat de rangschikking gebaseerd is op een subjectief oordeel, "maar het is wel het subjectieve oordeel van zij die het meeste weten over goed onderwijs en research. Het zijn leidende academici uit alle werelddelen. En hun oordeel is zeer belangrijk", klinkt het.

Phil Baty van THE is blij voor België: ”Het doet deugd te zien dat België zijn status binnen de wereldelite verbetert door de stijging van de KU Leuven. Een sterke reputatie is essentieel voor een universiteit om talent aan te trekken en te behouden. Dit resultaat is dus zowel voor de KULeuven als voor België positief”.