EU-lidstaten hebben nieuwe hoofdzetel in Brussel: het Europagebouw

10/12/2016

Op 10 december 2016 ging het gloednieuwe, elegante Europagebouw open voor het publiek. Hier zetelen voortaan de Europese Raad en de Raad van de EU. Ook de EU-toppen, multilaterale toppen en ministeriële bijeenkomsten zullen er plaatsvinden.

De EU-leiders besloten in 2004 het Europagebouw op te richten. Het moest inspelen op de uitbreiding van de EU en voldoende capaciteit bieden om alle toppen in Brussel te houden. Het huidige Justus Lipsiusgebouw  dateert van eind de jaren ’80 maar is niet berekend op de topontmoetingen die destijds buiten Brussel plaatsvonden. Daarbij worden de jongste jaren almaar meer toppen gehouden; in 2015 een recordaantal van 12.

Het Europagebouw beantwoordt aan de specifieke noden van de Raad en van de Europese Raad. Zo is het vereiste veiligheidsniveau gegarandeerd en zijn er zowel duurzame materialen als technologieën gebruikt. De innovatieve nieuwbouw behoudt het historische deel van het oude Résidence Palace. Twee nieuwe glazen wanden maken er een kubus van. Binnen is een lantaarnvormige ruimte gecreëerd, met eivormige vloeren van uiteenlopende afmetingen. Die lantaarn zal vooral goed te zien zijn als het gebouw is verlicht. De Belgische kunstenaar Georges Meurant heeft de vloeren, plafonds, deuren en liftkokers gedecoreerd, met combinaties van gekleurde vierkanten.

De gevel is een patchwork van houten raamkozijnen die gerecupereerd zijn bij renovatie- of sloopwerkzaamheden in alle EU-lidstaten. Met een tweevoudig doel:  zowel duurzame ontwikkeling en materiaalrecyclage stimuleren als getuigen van het vakmanschap en de culturele verscheidenheid in de EU. De gevel herinnert inderdaad aan het EU-motto, In verscheidenheid verenigd, want alle ramen zijn anders maar ze zijn alle in eik of in een soortgelijk hout.

Het Europagebouw is een ontwerp van het bureau Samyn & Partners (België), Studio Valle Progettazioni (Italië) en Buro Happold (Verenigd Koninkrijk). De Belgische instanties zijn, via de Regie der Gebouwen, de bouwheer. Het Europagebouw beantwoordt aan alle criteria van duurzame ontwikkeling. In juni 2009 won het project de speciale editie van de Green Good Design Award, uitgereikt door het Chicago Athenaeum (architectuur- en designmuseum).