België voortrekker bij Internet of Things

22/04/2016

Volgens onderzoek van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) en zoekmachine Shodan staat België bij de toplanden van early adopters van het Internet of Things (IoT).

Het IoT houdt in dat vrijwel alles -apparaten, voertuigen, gebouwen, mensen enz.- met het internet en met elkaar kunnen verbonden worden. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld het op weg naar huis aanzetten van je verwarming via je smartphone, het monitoren van je gezondheid via een smartwatch, enz.

Zuid-Korea heeft het meest ontwikkelde internet-of-things van de hele wereld. Daar blijken voor elke 100 inwoners 39,7 apparaten aan het internet gekoppeld te zijn. De top 3 wordt vervolledigd door Denemarken met 32,7 geconnecteerde toestellen en Zwitserland met 29 toestellen. België prijkt op een 11de plaats, met 15,6 verbonden apparaten. Volgens de OESO zal het gemiddelde huishouden over 6 jaar ongeveer 50 geconnecteerde apparaten bezitten.

De IoT-technologieën kunnen organisaties, overheden en bedrijven helpen om hun activiteiten efficiënter te maken en bepaalde zaken beter te monitoren. Volgens de OESO zou het overheden ook kunnen helpen zich efficiënter te organiseren. De IoT-technologie zal volgens de denktank uiteindelijk een grote impact hebben op een brede waaier sectoren, waaronder transport, e-health en energie.

Het IoT staat nog altijd in zijn kinderschoenen, maar meer en meer bedrijven springen op de technologie. Om volledig door te breken moeten een aantal belangrijke knelpunten – zoals veiligheid – nog worden opgelost. Als een early adopter van IoT, speelt België een sleutelrol bij het mainstream worden van de IoT technologie.