DEME bouwt mee aan nieuw offshore windpark

23/02/2016

GeoSea, een dochteronderneming van de Belgische baggergroep DEME, dat gespecialiseerd is in de bouw van windmolenparken op zee, heeft een nieuw groot Duits contract op zak. In onderaanneming van het Duitse Siemens gaat het funderingswerken uitvoeren voor het offshore windpark Hohe See, 90 km ten noorden van het eiland Borkum in de Duitse Noordzee.

Het project heeft een oppervlakte van 40 km2 en een waterdiepte tot 39 meter. Met een geïnstalleerd vermogen van net geen 500 MW is Hohe See het grootste geplande offshore windmolenpark in Duitsland. GeoSea zal instaan voor het ontwerp, de bouw en de installatie van de 71 funderingen, bestaande uit een monopile en een transitiestuk.

Over de waarde van het contract werden geen details vrijgeven, maar volgens experts zou het schommelen rond 450 miljoen euro.

Christopher Iwens, Algemeen Directeur DEME Duitsland, is tevreden: “Het afsluiten van dit contract is een grote verwezenlijking en bekrachtigt onze aanwezigheid in Duitsland. De voorbereidende werken voor het offshore windpark Hohe See zullen opgevolgd worden door ons lokaal team van specialisten vanuit het nieuwe Duitse hoofdkantoor in Bremen.  In mei 2015 heeft DEME de offshore activa én het personeel overgenomen van haar vroegere Duitse partner Hochtief Offshore Solutions. DEME zet haar lokale rekruteringscampagne voort”. 

DEME is één van de pioniersbedrijven voor de ontwikkeling van offshore windenergie in  Europa.  Het is met het nieuwe contract dan ook niet aan zijn proefstuk toe. Het voerde in Duitsland al met succes opdrachten uit voor de offshore windparken Nordsee One, Godewind, EnBW Baltic II, Borkum Riffgrund ‘1’, Amrumbank, Alpha Ventus en Borkum West II. In België is de groep eigenaar van het offshore windmolenpark C-Power en het participeert ook in de drie nog nieuw te bouwen Belgische windparken voor de Belgische kust: SeaStar, Rentel en Mermaid.