Cartamundi houdt de kaarten stevig in de hand

15/07/2015

De Belgische speelkaartenmaker Cartamundi wordt 's werelds grootste gezelschapspellenmaker dankzij een gedurfde overnamezet. Cartamundi koopt twee fabrieken van de Amerikaanse speelgoedreus Hasbro, het bedrijf achter Monopoly.

Hasbro en Carta-mundi tekenden op 14 juli een principeovereenkomst voor de verkoop van de Hasbro-fabrieken in East Longmeadow, Massachusetts (USA) en Waterford (Ierland). Door de overname van deze twee fabrieken stijgt het werknemersbestand van Cartamundi van 1.600 naar meer dan 2.100. De omzetsprong is nog spectaculairder; 70 procent erbij. In 2014 was Cartamundi goed voor een omzet van 199 miljoen euro. De twee Hasbro-fabrieken samen haalden een omzet van ongeveer 140 miljoen euro dat jaar. Dankzij de uitbreiding van zijn productiecapaciteit wordt Cartamundi de meest vooraanstaande maker van speelkaarten, kaarten voor spellen en bordspellen.

Het speelkaartenbedrijf uit Turnhout was de voorbije jaren voortdurend op overnamejacht, à rato van zowat één bedrijf per jaar. Chris Van Doorslaer, CEO van Cartamundi, omschrijft de huidige aankoop als een mijlpaal én een grote uitdaging. De deur gaat immers voor de eerste keer open voor een verbreding van de activiteiten. Cartamundi was al wel actief als producent van bordspellen, maar op een bescheiden schaal. Met de twee fabrieken van Hasbro erbij stijgt de productiecapaciteit van 2 miljoen exemplaren op jaarbasis naar 45 miljoen stuks. Van Doorslaer ziet niettemin een grote logica in de overname van de bordspellenfabrieken. Het Belgische bedrijf heeft heel wat bordspelklanten die ook geïnteresseerd zijn in spelkaarten. Door de overname kan Cartamundi hen nu een one-shop-oplossing aanbieden.

De deal met Hasbro laat Van Doorslaer bovendien tijd om nieuwe klanten aan te trekken. Cartamundi sloot een productiecontract van vijf jaar met de Amerikaanse speelgoedgroep. De twee fabrieken blijven dan ook instaan voor de aanmaak van de bordspellen van Hasbro. Daaronder enkele klassiekers zoals Cluedo, Trivial Pursuit en Monopoly. In ruil heeft Cartamundi een garantie voor jobbehoud gegeven aan de productie- en distributiemedewerkers van beide vestigingen. East Longmeadow is de grootste met 350 personeelsleden, Waterford telt 160 werknemers.

Cartamundi werd opgericht in 1970 en kan terugblikken op bijna 250 jaar ervaring in de productie en verkoop van speelkaarten en kaarten voor spellen. Het hoofdkantoor van Cartamundi bevindt zich in Turnhout, België. De groep realiseerde in 2014 een omzet van 199 miljoen euro met 1.450 personeelsleden en met vestigingen in België, Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Polen, de Verenigde Staten, Brazilië, Mexico, India en Japan, en 14 verkoopkantoren wereldwijd. Cartamundi heeft zijn eigen retailcollectie met licentiekaarten (zoals Disney®, James Bond®, Hasbro® etc. ), maar staat ook wel bekend om haar promotionele kaartencollectie, casinokaarten, verzamelkaarten (bv. Magic: the Gathering!® , Yu-Gi -Oh!®) en kaarten voor gezelschapsspellen (zoals Uno®, Monopoly®) of de nieuwe iCards. Deze kaarten vormen de aansluiting tussen fysieke kaarten en de virtuele wereld van internet, smartphones, game consoles etc. De missie van Cartamundi is ‘Sharing The Magic Of Playing Together’.