Peter Piot, een van de beroemdste virologen...
Peter Piot werd geboren in 1949 in Keerbergen in Vlaams-Brabant. Van jongs af aan toonde hij een grote belangstelling voor wiskunde, natuurkunde en sociaal onrecht.
In 1974 voltooide hij zijn medische studies aan de Universiteit van Gent en startte vervolgens met een doctoraat in de microbiologie aan de Universiteit van Antwerpen.
Peter Piot geniet sinds de jaren zeventig internationale erkenning. Hij stond mee aan de ontdekking van het Ebolavirus in Zaïre (voormalig DR Congo) in 1976 en kondigde de eerste epidemie van dit virus aan. Op dat moment stond hij ook aan het hoofd van de eerste hiv-onderzoeksprogramma's. Daar richtte Piot zich op seksueel overdraagbare aandoeningen en de gezondheid van vrouwen, voornamelijk in subsahariaans Afrika.
In 1992 trad hij als Associate Director toe tot het Global Programme on AIDS van de WHO. Als viroloog was hij tevens uitvoerend directeur van UNAIDS vanaf de oprichting in 1995 tot 2008.
De Belgische wetenschapper geniet internationale erkenning zoals blijkt uit zijn vele titels. Hij doceerde microbiologie en volksgezondheid aan het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen, de ULB en de Universiteit van Nairobi. Hij is lid van het Instituut voor Geneeskunde van de National Academy of Sciences (Verenigde Staten), senior fellow aan de Universiteit van Washington, lid van de Koninklijke Academie voor Geneeskunde van België, ...
Momenteel is hij directeur van de London School of Hygiene and Tropical Medicine en voorzitter van de Koning Boudewijnstichting. Recent werd hij door de Europese Commissie benoemd tot lid van een groep van deskundigen om haar te adviseren over een medisch antwoord op de coronaviruspandemie.
Met een autobiografie, 500 wetenschappelijke verhandelingen vertaald in tal van talen en 16 werken, is Peter Piot eveneens een productief auteur.
Foto © Pieter Morliau/Dutch Wikipedia