Wist u dat Manneken Pis jaarlijks 15 nieuwe kostuums krijgt?

22/09/2016

Samen met het Atomium en de Grote Markt is Manneken Pis ongetwijfeld één van de grote toeristische trekpleisters van de stad Brussel.

Het bronzen beeldje weegt amper 17 kilo, is slechts 55,5 cm groot, valt gewoonlijk alleen maar in adamskostuum te bewonderen, maar het slaagt er niettemin in om iedere dag honderden nieuwsgierige bezoekers naar de Stoofstraat te lokken.

Zijn pikante naaktheid speelt hierbij wellicht een belangrijke rol. Minder bekend is echter dat Manneken Pis wel degelijk over een eigen garderobe beschikt. Momenteel heeft hij zelfs al meer dan 900 kostuums in zijn bezit en ieder jaar komen er gemiddeld 15 bij.

Zijn eerste kostuum werd hem in 1747 geschonken door de Franse koning Lodewijk XV. Sindsdien zijn er al vele kostuums bijgekomen, het ene al wat pittoresker dan het andere. Zo telt Manneken Pis in zijn garderobe onder andere een kostuum van Elvis Presley, Nelson Mandela, Dracula, een renner uit de Ronde van Frankrijk en zelfs… een astronaut!

Ook al heeft hij dus heel wat keus en kan hij gerust elke dag een ander kostuum aantrekken, toch verbergt Manneken Pis zijn naaktheid niet meer dan 130 dagen per jaar.