Wist u dat de beste springpaarden uit België komen?

27/07/2017

België staat niet alleen bekend om zijn chocolade, bier en duiven. Wie veel geld heeft en een toppaard wilt kopen, vindt in ons land het beste van het beste. Vroeger waren vooral de trek- en strijdpaarden uit onze streek populair. Ze konden al op veel belangstelling rekenen van onder meer Julius Caesar en keizer Nero. Nu zijn het de springpaarden die hoge ogen gooien. Het is geen toeval dat een kwart van de paarden die de Olympische jumpingfinale in Rio haalden uit België kwam.

Springruiters en paardenfokkerijen tasten diep in de buidel voor een Belgisch paard. Zo kwamen dochters van Steve Jobs, Bill Gates en Bruce Springsteen al in ons land shoppen. De meeste springpaarden kosten tussen de 20.000 en 200.000 euro. De duurste veranderen voor meer dan tien miljoen euro van eigenaar.

Het succes van het Belgische paard komt niet uit de lucht vallen. Het is het resultaat van meer dan vijftig jaar werk en een kwestie van oog hebben voor goede genen. In België zijn er een vijftal uitstekende stambomen van springpaarden waar de fokkerijen al decennialang onderling mee kruisen. Dit zorgt voor een sterk ras.

Een goed voorbeeld is de geschiedenis van het Belgische warmbloedpaard. De drie stamvaders, Flügel, Lugano en Codex, boekten al successen tijdens de Olympische Spelen van Montreal in 1976. Een van hun nakomelingen is de legendarische Darco (1980-2006). Dit paard werd na zijn rijke sportieve carrière fulltime dekhengst en zorgde voor duizenden nazaten. En niet de minste, want een vijftigtal van hen belandde in de top vijfhonderd van de beste springpaarden ter wereld. Darco kreeg na zijn dood in 2006 zelfs een standbeeld in Peer.