Brussel 2de meest kosmopolitische stad

01/02/2016

Brussel is de tweede meest kosmopolitische stad ter wereld, met 62% van haar inwoners die geboren werden in een ander land of een migratieachtergrond hebben (zogenaamde 2de of 3de generatie migranten). Dit blijkt uit het World Migration Report 2015.

De meest kosmopolitische stad ter wereld is Dubai, waar maar liefst 82% van de bevolking elders geboren werd of een migratieachtergond heeft. De rest van de top 10 wordt gevormd door Toronto (46%), Auckland (39%), Sydney (39%), Los Angeles (39%), Singapore (38%), London (37%), New York (37%) en Melbourne (35%).

Het World Migration Report 2015, gepubliceerd door de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM), geeft aan dat de migratiestromen aan het veranderen zijn in lijn met de veranderingen in de wereldeconomie. Een veel breder scala van steden over de hele wereld zijn bestemmingen voor migranten geworden. Zo worden migranten steeds meer aangetrokken tot landen met een hogere economische groei in Oost-Azië, Brazilië, Zuid-Afrika en het westen van India. Steden overal ervaren een constant uitwisseling van mensen tussen de stedelijke, regionale, nationale en wereldwijde gemeenschappen. Zo worden steden geconfronteerd met toenemende uitdagingen van het beheer van de migratie-geïnduceerde diversiteit.

Brussel behoort ook tot de lijst van deze 'global cities', concludeert het IOM-rapport. Dat zijn steden die een cruciale rol spelen in de wereldeconomie door hun directe banden met het internationale financiële systeem en met multinationals. Deze steden liggen vooral in Europa, Zuid-Oost-Azië en de VS en trekken heel wat migranten aan. Een op de vijf internationale migranten woont in 1 van die 20 'global cities'.

Het rapport wijst niet enkel op de uitdagingen, maar ook op de pluspunten van deze migratie naar de stad. Steden geven de mogelijkheid te ontsnappen aan de moeilijke levensomstandigheden op het platteland en verhogen de toegang tot arbeid, gezondheidszorg en onderwijs. Migranten kunnen ook een grotere bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de stad. Daarnaast wijst het rapport ook op de problemen van steden zoals hoge druk op de infrastructuur, het milieu en het sociale weefsel.