België 4de meest aantrekkelijke economie

20/06/2016

Volgens het ‘International Business Compass’ van consultancybedrijf BDO behoort België tot de wereldtop van meest aantrekkelijke landen om zich als bedrijf te vestigen. Op het vlak van economische omgeving staat België op de 4de plaats wereldwijd. Een positie die ons land dankt aan de centrale ligging en het financieel beleid. België gaat daarmee landen als Duitsland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk vooraf.

BDO bestudeerde naast de economische, ook de politieke en socioculturele omgeving van een land. Volgens BDO vormen die 3 factoren de voedingsbodem voor innovatie. België prijkt op de 13de plaats wereldwijd als die 3 parameters samen beschouwd worden. Daarmee klimt het 2 plaatsen in BDO’s bedrijvenkompas ten opzichte van 2 jaar geleden. Het steekt zo in het algemeen klassement onder andere Zweden en de Verenigde Staten voorbij. Hong Kong scoort het beste van alle landen wereldwijd en wordt op de voet gevolgd door Singapore. Nederland vervolledigt de top 3. 

Op politiek vlak staat België op de 18de plaats, op sociocultureel vlak op de 22ste. Daar is dus nog ruimte voor verbetering.

Hans Wilmots, CEO van BDO, licht toe: “Die sterke 4de plaats op economisch vlak heeft België te danken aan twee belangrijke aspecten: de centrale ligging in Europa en de internationale focus van het financiële beleid. Op politiek en sociocultureel gebied is er nog heel wat ruimte voor verbetering ondanks de mooie 13de plaats in het eindklassement. Ik denk dan concreet aan de openbare financiering van onderzoek en ontwikkeling, maar ook aan innovatieve opleidingen en creatief ondernemerschap”.  

Het BDO International Business Compass 2016 is een studie die werd uitgevoerd in nauwe samenwerking met het Hamburg World Trade Instituut (HWWI).  174 landen werden geanalyseerd.  De editie 2016 focust zich op het vermogen van een land om te innoveren. De algemene index geeft een snel overzicht van de marktopportuniteiten in bijna elk land wereldwijd.