Ivo Van Hove wint opnieuw prestigieuze theaterprijs

12/04/2015

Theaterregisseur Ivo Van Hove ontving op 12 april in Londen de Laurence Olivier-award voor beste regie. De Britse theaterprijs, vernoemd naar acteur Laurence Olivier, wordt gezien als een van de meest prestigieuze prijzen in de Britse theaterwereld.

Ivo Van Hove werd bekroond voor ‘A View from the Bridge’, een bewerking van het stuk van de beroemde Amerikaanse toneelschrijver Arthur Miller. Van Hove ontving voor de regie van datzelfde stuk dit jaar ook al de prestigieuze Britse Critic's Circle Theatre Award en werd daarnaast in Londen verkozen tot beste regisseur van 2014.

‘A View from the Bridge’ ging overigens met drie Laurence Olivier-awards naar huis, want het stuk kreeg ook de award voor de beste bewerking en de hoofdrolspeler Mark Strong werd tot de beste acteur gekroond.

Van Hove was niet de enige Belg die bij de uitreiking van de Laurence Olivier-awards in de prijzen viel. ‘32 Rue Vandenbranden’ van het Belgische gezelschap ‘Peeping Tom’ kreeg de award voor de beste nieuwe dansproductie.

De Britse Penelope Wilton ging naar huis met de award voor beste actrice, voor haar rol in ‘Taken at Midnight’. Andere opvallende winnaars waren de Amerikaanse acteur Kevin Spacey, die een special award kreeg, en de Britse rocker Ray Davies (The Kinks), die een prijs kreeg voor ‘Outstanding Achievement in Music’.

Voor de Olivier-awards komen alle theaterproducties in aanmerking die tussen 1 januari en 31 december in een Brits theater in productie zijn gegaan, op voorwaarde dat die op het moment van de nominatie al minstens 30 keer zijn opgevoerd.