Belgische regisseur Ivo van Hove bekroond met Critic's Circle Theatre Award

27/01/2015

Ivo van Hove is in Londen verkozen tot beste regisseur van 2014. Hij kreeg de prestigieuze Britse Critic's Circle Theatre Award voor de regie van 'A View from the Bridge' van Arthur Miller bij Young Vic. Het is uitzonderlijk dat een niet-Brit deze prijs krijgt. De hoofdrolspeler in het stuk, Mark Strong, kreeg de award voor beste acteur.

Eind vorig jaar kreeg van Hove voor 'A View from the Bridge' al een nominatie voor de Evening Standard Awards, maar kon die niet verzilveren. De prestigieuze Britse Critic's Circle Award wint hij nu dus wel. ‘A View from the Bridge’ werd in de Britse pers bedolven onder superlatieven: “Magnetic, electrifying, astonishingly bold (Evening Standard), Emotionally devastating. Unforgettable (Independent), Not to be missed. Outstanding (Times), One of the most powerful productions of a Miller play I have ever seen (Daily Telegraph), A forceful production of visual brilliance (Guardian)”. De productie ontving vijf sterren van zowel Daily Telegraph, Evening Standard, The Independent, Sunday Times, The Times als Time Out. Door het succes wordt de voorstelling op West End in Wyndham's Theatre van 10 februari tot 11 april opnieuw opgevoerd.

Ivo van Hove is regisseur en directeur van Toneelgroep Amsterdam. Hij regisseerde, naast veel toneel- en operavoorstellingen, onder andere het tv-drama Thuisfront en de speelfilm Amsterdam. Zijn producties waren reeds te zien in theaters over de hele wereld van Melbourne tot Parijs, Athene en New York. Zijn werk is bovendien regelmatig te gast op grote internationale festivals, zoals het Edinburgh International Festival, de Wiener Festwochen, de RurhTriennale en de Biënnale van Venetië.

De Critic's Circle Theatre Award wordt al zestig jaar uitgereikt om de crème de la crème van het Britse theater te eren. Van Richard Burton en Laurence Olivier tot Ian McKellen en Benedict Cumberbatch, van Vanessa Redgrave en Maggie Smith tot Helen Mirren en Rachel Weisz, allen mochten ooit de prijs in ontvangst nemen.