Belg wint hoofdprijs Metro Photo Challenge

11/12/2014

De Belgische fotograaf Bernard Caelen, alias Irving S.T. Garp, wint de Metro Photo Challenge 2014 in de categorie ‘Mijn Groene Stad’. Het is voor de eerste keer dat een Belg een hoofdprijs wegkaapte in ’s werelds grootste fotowedstrijd. Caelens foto werd door een internationale jury als beste inzending geselecteerd in een categorie gewijd aan het bevorderen van het werk van de Verenigde Naties rond klimaatverandering.

De winnaars van de categorieën ‘Magie van de stad’ en ‘Ontsnapping uit mijn stad’ werden respectievelijk Jankel Grubman uit Brazilië en Malin Jochumesen uit Zweden.

De 3 internationale winnaars maken een unieke reis naar een van de meest fotogenieke steden ter wereld: New York. Ze zullen er kennismaken met burgemeester Bloomberg en de hoofdzetel van de Verenigde Naties bezoeken. De foto’s die tijdens deze reis genomen worden zullen wereldwijd in Metro gepubliceerd worden. Naast deze unieke belevenis, ontvangen hun foto’s dus internationale erkenning.

Bernard Caelen is 50 jaar en werkt als anatomist aan de faculteit geneeskunde van de Université Catholique de Louvain (UCL). Hij stuurde een foto met als titel ‘het zaad van de baksteen’ in. “Fotografie is een buitengewone kunst, want men vertelt er een heel verhaal mee in slechts één beeld, terwijl een schrijver vele pagina’s nodig heeft, of een regisseur kilometers pellicule.” aldus de winnaar.