Kent u deze Belgen?

Kent u deze Belgen?

Deze portretgalerij stelt een reeks bekende Belgen waarvan niet altijd geweten is dat het Belgen zijn, samen met andere, minder bekende figuren, die belangrijke ontdekkingen of bijzonder verrassende oeuvres hebben nagelaten.

Deze creatieve, fantasierijke Belgen hebben voorwerpen uitgevonden die we dagelijks gebruiken... Zo zou er geen atlas zijn zonder Mercator, geen euro zonder Germain Pirlot, geen saxofoon zonder Adolphe Sax, geen verbrandingsmotor zonder Etienne Lenoir, geen dynamo zonder Zénobe Gramme en geen personenweegschaal, buffetpiano of rolschaats zonder Jean-Joseph Merlin!

Dankzij de hypothese van Lemaitre kunnen we voortaan de geboorte van de aarde verklaren aan de hand van de Big Bang-theorie; dankzij Baekeland, de uitvinder van bakeliet die tijdens het productieproces de eerste plastic op basis van synthetische polymeren uitvond, beschikken we vandaag over plastic voorwerpen; surfen op het net doen we vandaag dankzij de Belgische pioniers Otlet en Lafontaine die in 1895 een wereldwijd netwerk van kennisbronnen ontwikkelden en de Belg Robert Caillau, die honderd jaar later de specificaties van het World Wide Web bepaalde.

Belgen zijn ook behoorlijk inventief. Getuige hiervan de vele Belgische creatievelingen in tal van artistieke disciplines: Delvaux, Brel, De Keersmaeker, Magritte, Akerman, Fabre, Alechinsky, Maeterlinck, Hergé… Wie deze artiesten leert kennen, leert ook de Belgische ziel kennen, die even divers als innemend is. We nodigen u dan ook uit om via deze galerij de ziel van België te ontdekken.