Wist u dat de gouden schelpen op de Brusselse voetpaden naar Compostela leiden?

08/05/2017

Wie door de Brusselse straten struint, heeft ze wellicht al zien blinken: de gouden sint-jakobsschelpen die de voetpaden verfraaien. Beelden ze het wapenschild van Brussel uit? Of is het een modern kunstproject? Misschien leiden ze wel naar het dichtstbijzijnde visrestaurant? De uitleg heeft een religieuzer karakter. De schelpen zijn eigenlijk wegwijzers naar het bedevaartsoord Santiago de Compostela in het noorden van Spanje.

In de middeleeuwen trokken massa’s pelgrims naar Compostela, maar ook vandaag nog blijft de tocht - te voet of met de fiets - avonturiers en mensen die tot bezinning willen komen aantrekken. Opdat niemand verloren zou lopen, zijn de routes bewegwijzerd. En een van deze routes loopt dwars door Brussel.

De stad Brussel bracht de goudkleurige schelpen - er zijn er zo’n vijftig - een tiental jaar geleden op de voetpaden aan. Ze verbinden de twee Sint-Jacobskerken van de stad: Onze-Lieve-Vrouw-van-Goede-Bijstand in de Sint-Jacobswijk en Sint-Jakob-op-Koudenberg nabij het Koninklijk Paleis. De barokke Onze-Lieve-Vrouw-van-Goede-Bijstandkerk staat op de plaats waar zich in de middeleeuwen het Sint-Jacobsgasthuis bevond. Daar vonden pelgrims onderdak tijdens hun tocht naar het zuiden.

Vanaf de Sint-Jacobswijk tonen de schelpen twee routes om Brussel te verlaten en verder te trekken richting Parijs. De ene weg leidt naar de Sint-Pieter-en-Sint-Guidokerk in Anderlecht, de andere gaat via de Marollen naar de Hallepoort. In het Hallepoortpark staat er trouwens een beeldhouwwerk in de vorm van een menhir dat "Pelgrim" heet. Dit beeld uit 1999 van de Spaanse kunstenaar Manolo Paz is een eerbetoon aan de anonieme pelgrim op weg naar Compostela.

Tot slot nog een boodschap voor schattenjagers: de schelpen zijn uiteraard niet echt van goud. Gelieve dus bij uw bezoek aan Brussel beitel en drilboor thuis te laten.