Nieuwe Belgische ruimtemissie bestudeert de aardatmosfeer

04/05/2017

België werkt aan een nieuwe ruimtemissie om de belangrijkste bestanddelen in onze atmosfeer op te meten. Deze metingen zijn onontbeerlijk om de klimaatverandering en de evolutie van de ozonlaag in kaart te kunnen brengen.

Het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA) is de drijvende kracht achter de ALTIUS-missie (Atmospheric Limb Tracker for the Investigation of the Upcoming Stratosphere). Na tien jaar van onderzoek en ontwikkeling is de tijd rijp om de innovatieve ALTIUS-spectometer de ruimte in te sturen. Dit zal binnen vier jaar gebeuren aan boord van een PROBA-satelliet. Deze wendbare minisatelliet van Belgische makelij zal de hogere atmosfeer van de aarde, die zich uitstrekt van 10 tot 100 kilometer hoogte, overvliegen.

Er is grote nood aan een nieuwe satelliet om de aardatmosfeer te bestuderen. Momenteel observeert slechts een handvol satellieten de aarde, met verouderde instrumenten bovendien. Dit brengt de continuïteit van de waarnemingen in gevaar. ALTIUS komt dus als geroepen.

De missie maakt deel uit van het Earth Watch-programma van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. De Belgische ruimtevaartindustrie speelt een belangrijke rol in dit project. De wetenschappelijke en operationele teams van deze missie zijn eveneens volledig Belgisch (respectievelijk het BIRA en het controlecentrum B.USOC).