Belgen ontdekken de oudste vermelding van het koninkrijk van Oman

01/02/2016

Een archeologische expeditie van het Jubelparkmuseum heeft een grote historische ontdekking gedaan: een tablet die aantoont dat het koninkrijk van Oman al bestond in de derde eeuw voor Christus.

Het is bij het verkennen van de archeologische site van Mleiha, in het centrum van de Verenigde Arabische Emiraten, dat twee Belgische onderzoekers de vroegste vermelding van het koninkrijk van Oman hebben ontdekt. De onderzoekers onderzochten twee ondergrondse grafkamers, die over het hoofd gezien waren door een vierkant gebouw gemaakt van ruwe stenen. “De doorgang tussen de twee kamers was versperd door stenen en door een grote omgevallen monumentale inscriptie van de bovenbouw”, zeggen de archeologen. De inscriptie, tweetalig, is geschreven in het Aramees en Oud-Zuid Arabisch. De tekst laat niet enkel de identiteit en de genealogie zien van de overledene maar ook de datum van de constructie van het gebouw, dat zou opgericht zijn in 90 of 96 van het Seleucidische tijdperk ofwel 222 of 215 voor Christus. 

Tot op vandaag de dag, situeerden de vroegste vermeldingen in de naam van Oman zich in bronnen uit de eerste eeuw na Christus. De ontdekking van de tablet plaatst die datum dus meer dan tweehonderd jaar vroeger en vertelt ons dat het graf werd gebouwd door de zoon van een zekere Amid, die in dienst was van de koning van Oman. De Mleiha site kan dus erkend worden als het centrum van het “Koninkrijk van Oman” en stond onder de heerschappij van het koningschap. Dit Koninkrijk rekte zich waarschijnlijk uit over het huidige grondgebied van de Verenigde Arabische Emiraten, als ook in het noorden van Oman.