Gents proefbedrijf maakt grondstoffen van etensresten

27/04/2022

Jaarlijks wordt in de EU 88 miljoen ton voedingsproducten weggegooid. Die etensresten een milieuvriendelijke uitweg bieden door ze om te zetten in onder meer bioplastics en de producten van de (petro)chemie een alternatieve circulaire oplossing aanreiken, dat is de dubbele ambitie van proefbedrijf Bio Base Europe Pilot Plant (BBEPP) uit het Gentse havengebied.

Meer bepaald zouden de voedingsresten worden omgezet in twee producttypes. Enerzijds in melkzuur, een veelgebruikte grondstof voor de productie van bioplastics in de bio-industrie. Anderzijds in zogeheten biosurfactanten, dat zijn volledig afbreekbare en onschadelijke zepen, schoonmaakmiddelen en cosmetica.

BBEPP werkt samen met meerdere bedrijven in binnen- en buitenland. De eerste resultaten zijn veelbelovend, zowel op het terrein als in het lab. Maar naast technische moeten logistieke hinderpalen worden uit de weg geruimd voor er van een doorbraak sprake kan zijn. Om een permanente aanvoer van etensresten mogelijk te maken zal zo een registratiesysteem, met website en app, worden ingevoerd waar onder meer voedings- en grote landbouwbedrijven hun overschotten kunnen ingeven. Een deel van de aldus gecreëerde toegevoegde waarde moet terug afvloeien naar de producenten. Voorts moeten strikte protocollen en transparantie het vertrouwen van bedrijven en consumenten in producten op basis van afval opkrikken.

Vandaag profileert BBEPP zich zowat als Europees leider op het vlak van proeffabrieken van de bio-industrie.