Wist u dit: Doornik, de stad die grossiert in titels

19/09/2024

Het Henegouwse Doornik kan bogen op meerdere titels. Vier springen er alvast boven uit. Hier staat de bakermat van Frankrijk, bevindt zich een van de zeven Belgische wonderen, zwaaiden kort de Engelsen de scepter en het was de stad die als eerste in België en Europa jumeleerde.    

Vooraf enkele wellicht meer bekende troeven van Doornik. Ze behoort samen met Tongeren en Aarlen tot de oudste Gallo-Romeinse steden van België; ze telt liefst zeven gemeentelijke musea; haar Onze-Lieve-Vrouwekathedraal en belfort zijn UNESCO-werelderfgoed, het belfort is het oudste van België en de kathedraal heeft vijf torens.   

Doornik, de wieg van Frankrijk 

Een brokje geschiedenis. Met de Grote Volksverhuizing (± 300-600 n. Chr.) trokken de Germaanse Franken vanuit het oosten het Romeinse Rijk binnen. De Romeinen beschouwden ze na enige tijd als bondgenoten. Onder Childerik (°436-†481) was Doornik de koningsstad en het machtscentrum van het Frankische rijk, dat zich geleidelijk naar het zuiden uitbreidde tot aan de Somme. Zijn zoon, Clovis (°466-†511), ging op dat elan door. In 486 was hij doorgestoten tot aan de Loire, in 496 liet hij zich in Reims dopen tot christelijke koning van de Franken en in 507 palmde hij hij het grootste deel van Visigotisch Aquitanië in. Daarna koos hij Parijs als hoofdstad. Toen Clovis in 511 stierf was zowat de hele provincie Gallië in handen van de Franken. Voortaan ging die Frankrijk heten. Maar Doornik stond dus wel aan de wieg ervan. Nog altijd is Doornik de meest Franse stad van België. 

Een van de zeven Belgische wonderen 

Het pronkstuk bij uitstek in de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal is het Châsse de Notre-Dame, het prachtige verguld en verzilverd koperen en met edelstenen bezette reliekschrijn uit 1205 opgedragen aan Onze-Lieve-Vrouw. Ook dit staaltje van romaans-gotische kunst van de befaamde goudsmid Nicolas de Verdun is UNESCO-werelderfgoed. 

Stukje Engeland 
Doornik is als enige Belgische stad ooit een stukje Engeland geweest, van 1513 tot 1519 onder het bewind van de bekende Engelse koning Hendrik VIII. De naar hem genoemde donjon Tour Henry VIII, Grosse Tour of Tour des Anglais in de stadsomwalling herinnert aan die periode. 

Eerste jumelage in België en Europa 

Op 4 november 1951 ging Doornik, als eerste stad in België en Europa, een jumelage aan, met het Franse Troyes. Troyes was niet zomaar lukraak gekozen. In beide steden floreerde in de 19e en 20e eeuw de textiel- en breinijverheid. De méthode troyenne heeft het leven van talloze textielarbeidsters makkelijker en lichter gemaakt. 

Aanvankelijk was de vriendschapsband tussen twee steden geïnspireerd door gemeenschappelijke economische belangen. Vandaag spelen cultuur, erfgoed, sport en sociale overwegingen een grotere rol. 

Hebt u nog méér redenen nodig voor een bezoek aan Doornik?