Wist u dat ze in Antwerpen 'handjes' eten?

26/09/2016

Een van bekende Antwerpse streekproducten zijn de ‘Antwerpse handjes’. De naam van deze lekkernij verwijst naar een volksverhaal over hoe de stad Antwerpen aan haar naam kwam.

Volgens de legende zou de reus Druoon Antigoon van ieder schipper die op de Schelde in Antwerpen passeerde een hoge tol eisen. Indien men weigerde deze tol te betalen, hakte Antigoon genadeloos een hand af. Een moedige Romeinse soldaat Silvius Brabo trok ten strijde en doodde de reus. Vervolgens hakte hij diens reusachtige hand af en wierp ze in de Schelde; vandaar ‘hand werpen’ en dus uiteindelijk Antwerpen. Zo werd de hand het symbool van Antwerpen en jaren later inspiratiebron voor de creatie van de meeste bekende lekkernij van de Scheldestad: de Antwerpse Handjes.

Het befaamde koekje Antwerps Handje bestaat sinds 1934 en was het resultaat van een wedstrijd met als doel Antwerpen een culinaire specialiteit te schenken. Het deeg bestaat uit boter, suiker, eieren, bloem en geschaafde amandelen. De vorm, samenstelling en verpakking zijn ondertussen beschermd door octrooi.

Sinds 1971 zijn er naast de koekjes ook Antwerpse Handjes van chocolade. Noblesse oblige in België. De eerste versie, de zogenaamde caraque, had geen vulling. In 1982 werd echter aan de chocolatiers van Antwerpen gevraagd een nieuw Antwerps Handje met vulling te creëren. Uiteindelijk koos men voor een vulling van marsepein met Elixir d’Anvers (ee, lokale likeur) en een handje met een smeuïge pralinévulling. Tot op de dag van vandaag worden zowel originele caraques als de gevulde Antwerpse Handjes goed gesmaakt in Antwerpen.