Wist u dat veel Belgen hun steentje hebben bijgedragen aan de Europese geschiedenis?

29/03/2017

Op 25 maart 2017 vierde Europa zijn 60e verjaardag. De kans bij uitstek om de Belgen die de Europese eenmaking gekleurd hebben in de kijker te zetten. Enkele Belgen sprongen erboven uit. We overlopen er tien voor u.

Als eerste in de lijst komt Paul-Henri Spaak, ook wel vader van Europa genoemd. Hij was de allereerste voorzitter van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties en stond mee aan de basis van de douane-unie tussen België, Nederland, Luxemburg, Frankrijk, Duitsland en Italië. Dit leidde tot de Verdragen van Rome. De Waalse federalist Fernand Dehousse zetelde dan weer in de jaren 50 en 60 gedurende bijna 19 jaar in het parlement van de Europese Gemeenschappen. Hij pleitte voor een voorrang van het internationale op het nationale recht. Jean Rey daarentegen was het eerste Belgische lid van de Commissie van de Europese Economische Gemeenschap (EEG) in 1958 en is tot op heden de enige Belg die voorzitter is geweest van de Europese Commissie. Etienne Davignon is Europees Commissaris geweest van 1977 tot 1981 en van 1981 tot 1985 vicevoorzitter van de Commissie. Hij pleitte voor één Europese stem in internationale dossiers. In 1979, het jaar waarin voor het eerst Europese parlementsleden rechtstreeks verkozen konden worden, raakte ook Karel Van Miert verkozen. Hij was in 1989 Europees commissaris voor Transport, Consumentenbeleid, Kredieten en Investeringen. Op een bepaald moment beschouwde men hem zelfs als de machtigste man van Europa. Hij was toen Europees Commissaris van het Mededingingsrecht.

Wilfried Martens speelde ook een belangrijke rol in de Europese geschiedenis. Wilfried Martens stond al zeer vroeg in zijn politieke carrière aan de wieg van de Europese Volkspartij (EVP), nog voor hij Belgisch premier werd. Tussen 1994 en 1999 was hij fractieleider van de partij in het Europees Parlement. Marianne Thyssen, die op dit moment nog steeds actief is, deed haar intrede in 1991 als Europees parlementslid. In 2014 werd ze Europees commissaris, en dus de eerste vrouwelijke Belgische eurocommissaris ooit. Drie andere mijlpalen in de Belgische Europese geschiedenis zijn de verwezenlijkingen van Jean-Luc Dehaene, Guy Verhofstadt en Herman Van Rompuy. Jean-Luc Dehaene zetelde tot zijn dood in 2014 als Europees parlementslid. Hij zorgde er onder meer voor dat de Maastrichtnorm behaald werd en de euro geïntroduceerd kon worden. Guy Verhofstadt zat in 2001 de Europese Raad voor en is nog steeds bezig aan zijn carrière. In 2009 ten slotte werd beslist om niemand minder dan onze eigen Belgische Herman Van Rompuy aan te stellen als eerste permanente voorzitter van de Europese Raad. Hij was voorzitter voor een periode van vijf jaar.

 
Foto's:

  1. Paul-Henri Spaak: © EC - Audiovisual Service / Karel van Milleghem
  2. Fernand Dehousse: © Wikipedia
  3. Jean Rey: © EC - Audiovisual Service
  4. Etienne Davignon: © EC - Audiovisual Service
  5. Karel Van Miert: © EC - Audiovisual Service / Jean-Pierre van der Elst
  6. Wilfried Martens: © EC - Audiovisual Service / Christian Lambiotte
  7. Marianne Thyssen: © EC - Audiovisual Service / Lieven Creemers
  8. Jean-Luc Dehaene: © EC - Audiovisual Service / Catherine Juckler
  9. Guy Verhofstadt: © EC - Audiovisual Service / Frederic Sierakowski
  10. Herman Van Rompuy: © Shutterstock