Wist u dat u nog steeds telegrammen kan versturen in België?

08/02/2017

In tegenstelling tot de meeste Europese landen, maakt België nog steeds gebruik van telegrammen. In 2016 stuurde het Belgische telecombedrijf Proximus zo’n 13.000 telegrammen in papieren versie door.

Wie zijn de gebruikers van de service, die zo populair was in de jaren ’60?

Aanvankelijk werd de telegram gebruikt om dringende boodschappen te versturen, wat hoge kosten met zich meebracht. Vandaag zijn zakelijke klanten de voornaamste gebruikers, omdat de gebruiker telkens een verzendingsbewijs ontvangt. Particulieren daarentegen gebruiken nog nauwelijks telegrammen. De prijs voor het verzenden van een telegram blijft wel hoog. Afhankelijk van de gekozen formule kunnen de eerste twintig woorden tussen 15 en 20 euro kosten. Wanneer je een telegram naar het buitenland wil sturen, dan is de startprijs 25 euro. Daarom is het niet verwonderlijk dat er steeds minder mensen het communicatiesysteem gebruiken.

Update: Na 171 jaar trouwe dienstverlening is het telegram nu ter ziele. Op 29 december 2017 zette de Belgische operator Proximus immers een punt achter de telegramdienst, die stilaan werd weggedrukt door de hedendaagse en veel goedkopere technologie. Meer info

RSS