Wist u dat speculoos ontstaan is uit een eeuwenoude traditie?

05/12/2017

Al bijna 26 jaar is Salem Sassi trouw op post bij Maison Dandoy, waar hij momenteel toeziet op de speculoosproductie. Deze professional gunt ons een blik achter de schermen en schetst de geschiedenis van de onderneming vanaf haar oprichting in 1829 door Jean-Baptiste Dandoy, een Belgische bakker, tot vandaag.

 
Vanwaar komt de traditie van Sinterklaasfiguren in speculoos?

Iedere echte Belg kent natuurlijk speculoos, een plaatselijke specialiteit in warmbruine kleuren die heerlijk ruikt naar kruiden en bruine suiker en die we het hele jaar door maar wat graag in onze koffie dippen en tijdens de feestdagen met familie delen. Maar waar komt speculoos nu precies vandaan?

Speculoos - of speculaas - is afgeleid van het Latijnse woord "speculum" dat "spiegel" betekent en verwijst naar de manier waarop deze lekkernij wordt gemaakt: nadat de speculoospasta in de houten mal is gegoten, wordt met de mal op een tafel geklopt waardoor de speculoos voorzichtig wordt losgemaakt en de afdruk van de mal bewaard blijft, waardoor je eigenlijk een spiegeleffect krijgt.

Dit familiekoekje krijgt tijdens de advent de vorm van een sinterklaasfiguur en wordt vooral gegeten met sinterklaas, wanneer de goedheilig man op 6 december bij onze kinderen op bezoek komt. Volgens de legende zou de heilige Sint-Nicolaas, onder meer de beschermheilige van kinderen, enkele kinderen tot leven hebben gewekt en hij zou hen speculoos te eten hebben gegeven, een hard koekje dat lang houdbaar is. Sindsdien is sinterklaas het feest van kinderen én van speculoos: er gaat geen 6 december voorbij of er wordt van speculoos gesmuld. Voor het sinterklaasfeest maakt Maison Dandoy speciale speculoosvormen tot wel 80 en zelfs 90 centimeter hoog om de smaakpapillen van klein en groot te verwennen.

Hoewel sommigen vinden dat alle speculoos hetzelfde smaakt, is het volgens Salem Sassi heel gemakkelijk om goede van slechte speculoos te onderscheiden: "Neem de proef op de som en doop je speculooskoekje gedurende enkele seconden in je koffie. Als het doordrenkte koekje intact blijft, is het gemaakt van goede speculoos. Als het koekje afbreekt en in je koffie valt, heb je te maken met speculoos van mindere kwaliteit."

Voor een goede speculoos worden het recept, met ingrediënten van topkwaliteit, en de gespecialiseerde knowhow bij voorkeur van de ene generatie op de andere en van de ene professional aan de andere overgedragen, waardoor de kwaliteit en authenticiteit van de speculoos bewaard blijven. "Want kwaliteit is belangrijker dan kwantiteit", bevestigt onze expert.

 
Maison Dandoy in het kort

Maison Dandoy is een familieverhaal dat zes generaties overspant, waarbij basisrecepten door de jaren heen met traditioneel vakmanschap worden gemaakt. Kwaliteit en authenticiteit doorstaan immers probleemloos de tand des tijds. Zelfs tijdens de oorlog bleef bakkerij Dandoy op volle toeren draaien en werden er producten zoals beschuiten gemaakt, al naargelang de ingrediënten die beschikbaar waren. Vandaag is speculoos goed voor de helft van de totale productie van Maison Dandoy. Om aan de vraag te voldoen wordt iedere maand bijna vijf ton speculoos gemaakt. Naast dit sterproduct verdeelt Maison Dandoy ook andere zoetigheden, waaronder wafels, pain à la grecque, marsepein en koekjes in ontelbare smaken en kleuren. Ontdek ze allemaal hier: https://maisondandoy.com/nl/shop?type=assortiments