Wist u dat New York werd gesticht door de Belg Pierre Minuit?

13/10/2015

Deze Waal kocht het eiland Manhattan in 1626 van de oorspronkelijke bewoners.

Minuit, zoon van een naar Duitsland uitgeweken Waal, werd rond 1585 geboren in Wesel in het hertogdom Kleef. Zijn voorouders uit Doornik ontvluchtten de Spaanse bezetter in de Nederlanden ten tijde van de Inquisitie.

Minuit vestigde zich in Utrecht en onderhield contacten met de Waalse hervormde kerken van Leiden en Amsterdam. Hij luisterde met interesse naar de getuigenissen van de Waalse pioniers die sinds 1624 een uitgebreid gebied tussen het huidige New Jersey en Connecticut in handen hadden. In opdracht van de Nederlandse West-Indische Compagnie moest Minuit verslag uitbrengen over de situatie, de organisatie en de commerciële mogelijkheden in de kolonies. En dus stak Minuit twee keer de Atlantische Oceaan over om een rapport te schrijven waarvan de Calvinisten onder de indruk raakten. Ze stuurden hem naar New Amsterdam terug als gouverneur en met de opdracht om er een infrastructuur uit te bouwen die de handel zou bevorderen.

Op 4 mei 1626 zette Minuit voet aan wal op het eiland Manhattan, waar de kolonie amper dertig huizen telde.  De nederzetting lag te midden van velden en boomgaarden die door Walen werden onderhouden.  De nieuwe gouverneur, die het gewend was leiding te geven, stelde zijn Raad samen en besloot het eiland van de autochtonen te kopen.  De overdrachtsceremonie vond plaats op 26 mei. Naar verluid bood Minuit de Indianen stoffen, bijlen en keukengerei aan.