Wist u dat het succes van de K-Way was te danken aan een Belg?

02/10/2018

Vroeger droeg iedereen tijdens een schooluitstap, een natuurexcursie of een vakantie aan zee het iconische regenjasje bekend als K-Way. Nochtans heeft het maar een haar gescheeld of het was er nooit gekomen. Zijn succes is eigenlijk aan een Belgische leverancier te danken!

Al van bij zijn lancering in 1965 was het unieke merk K-Way een legende. Een inval van Léon-Claude Duhamel, een Franse broekenfabrikant. Hij herinnert zich dat hij het atypische jack bedacht toen hij een vrouw in een nylonbroek zag voorbijkomen. Duhamel wilde de kinderen uit hun zware en ongemakkelijke regenkleding bevrijden en ze iets lichters in de plaats geven. Zo zag de eerste K-Way eruit als een ‘Bretonse streep’ van ingevet nylon met vooraan een veter, heel wat anders dus dan de versie die het jaar daarop uitkwam en die we nu nog altijd kennen. Later kwam Duhamel op het idee  het jasje bijeen te proppen in een zakje dat je rond je middel hangt. Even handig als het heuptasje dat toen zo populair was. Bij de lancering noemt hij zijn windstopper En cas (de pluie), dus ‘Voor als het regent’. Gezien het succes verkoos het reclamebureau Havas de term K-Way boven andere om de buitenlandse markten te veroveren. Goed opgemerkt, want in één jaar tijd gingen er ruim 250.000 stuks over de toonbank.

Nu, weinigen weten dat op een haar na die mythische jas er nooit was gekomen! Een Belgische leverancier die de gewenste stof in overvloed had – een stof die hij niet kwijtraakte – redde Duhamel uit de brand. En zo kwam de K-Way tijdig op de markt.

De decennia daarop werkt het merk samen met allerlei partners om zijn jasje te moderniseren en gaat het zijn faam vestigen via heuglijke reclamecampagnes.

Vandaag zit K-Way in de Italiaanse groep Basic Net S.p.A. De verschillende innovaties in de textielsector stuwen het merk vooruit. Het blijft een modieus kledingstuk, gedragen door sterren en influencers. Het pakt uit met tientallen modellen, ook in zijn Brusselse filiaal dat de Franse herkomst uitspeelt en zo hulde brengt aan zijn ontwerper, Léon-Claude Duhamel.