Wist u dat het Signaal van Botrange het hoogste punt in België is?

20/01/2020

Hebben ze ons al die tijd blaasjes wijsgemaakt over wat nu precies het hoogste punt van België is? Nee hoor, het Nationaal Geografisch Instituut (NGI) heeft ter plaatse vastgesteld dat wel degelijk het Signal van Botrange in de gemeente Weismes het dak van België blijft.

In 2010 zorgden Duitse berekeningen en Google Earth voor enige beroering. Ze beweerden dat niet het Signal van Botrange, met z’n 694 m, aan de top van België stond maar wel de 701 m hoge Weisse Stein in Mürringen, een dorp van de iets verder gelegen gemeente Büllingen bij de Duitse grens. Het NGI wilde daarvan wel het fijne weten en deed na onderzoek ter plaatse het bericht af als een kwakkel.

Toch is Botrange niet altijd ’s lands dak geweest. Met het Verdrag van Versailles uit 1919 kreeg België de Oostkantons met hun 33.000 ha woud als genoegdoening van Duitsland voor de schade geleden in de Eerste Wereldoorlog. Het Belgische grondgebied kreeg er daarmee 1.050 km² bij, verdeeld over 31 plaatsen. Maar er is meer. Terwijl tot dan de Baraque Michel met 674 m het hoogste punt was, verschoof dit door de gebiedsuitbreiding naar het Signal van Botrange. En met de aanleg in 1923 van de Butte Baltia, een heuveltje met oriëntatietafel genoemd naar de generaal die de Oostkantons bestuurde tussen 1920 en 1925, kwam ons land artificieel op 700 meter boven de zeespiegel te liggen. In 1934 werd ook nog een 24 m hoge stenen toren gebouwd. Samen met een levendige herberg en een informatiecentrum vormt die de toeristische attractie Natuurcentrum van Botrange, aan de rand van het Natuurpark Hoge Venen-Eifel.

Je kunt er, al dan niet onder geleide van een gids, wandelen over de houten vlonderpaden door het mystieke landschap, fietstochten maken of een huifkarrentocht boeken. Hoger dan dit kan je bij ons niet van de natuur genieten!