Wist u dat het enige kunstwerk op de maan gemaakt werd door een Belg?

23/02/2017

Paul Van Hoeydonck is een Antwerpse kunstenaar die het beeldje "Fallen Astronaut" maakte. Dat is niet zomaar een beeldje, het heeft iets unieks. Als u op een dag op de maan zou wandelen, zou dat het enige kunstwerk zijn dat u daar tegenkwam... Dat is niet niets.  Bovendien is het beeldje van de hand van een Belg!

 
Waarom werd dit kunstwerk gemaakt?

Apollo 15, een ruimteprogramma van de NASA, stelde voor om "Fallen Astronaut" als gedenkteken te gebruiken voor de astronauten en kosmonauten die het leven lieten tijdens de verkenning van de ruimte. Op 1 augustus 1971 plaatste een bemanningslid van Apollo 15, David Scott, het beeldje op de maan naast een gedenkplaat met de namen van acht Amerikaanse astronauten en zes Russische kosmonauten.

 
Wat zijn de kenmerken van 'Fallen Astronaut'?

Het herdenkingsbeeldje van 8,5 centimeter hoog werd in 1971 gemaakt. Paul Van Hoeydonck moest strikte voorschriften volgen bij het ontwerpen van het beeldje. Om het op de maan te kunnen zetten zijn er een aantal beperkingen. Het beeldje moest licht maar stevig zijn en het moest de verschillende extreme temperaturen van het maanoppervlak kunnen weerstaan. Bovendien mocht het niet duidelijk een man of vrouw zijn en mocht het beeldje niet identificeerbaar zijn met een etnische groep.

Zo is Paul Van Hoeydonck de eerste kunstenaar te wereld die een kunstwerk tentoonstelt aan honderdduizenden kilometers van onze planeet.