Wist u dat het eerste warenhuis er kwam in Luik?

27/10/2021

In 1802 richt Michel-Joseph Orban met zijn zoon in Luik een nieuw soort handelszaak op. Een supermarkt, waar onder één dak de meest uiteenlopende producten in het groot of het klein te koop zijn: van reukwerk tot alcohol over tekengerei en streekproducten.

 

Zo wordt hij de uitvinder van de supermarkt, vóór Harrods in Londen en Le Bon Marché en Galeries Lafayette in Parijs! Die pionier, van nederige afkomst, wordt geboren op 12 september 1752 in Heyd, aan de oevers van de Ourthe in de huidige gemeente Durbuy. Daar gaat hij Jeanne Fawe ontmoeten en huwen, die als kamermeisje dient bij een adellijke familie. Samen met zijn echtgenote ruilt hij Heyd in voor Luik om er zijn kans te wagen. Met de karige erfenis van zijn ouders betrekt het jonge paar een klein huisje. Daar zal Jeanne, die gewoon was haar dames te kappen, een kapsalon openen en onder de kleine burgerij in de stad een klantenkring opbouwen.

Dan komt Michel-Joseph op het idee het salon van zijn vrouw uit te breiden met een zaak in reukwerk en kappersbenodigdheden. Onze man had des te meer succes omdat hij niet aarzelde het chicste en het nieuwste in de Franse hoofdstad zelf te gaan ophalen en mee te brengen naar Luik.

 

De inlijving van het prinsbisdom Luik door Frankrijk levert hem een fortuin op. Naast lagere douanetarieven is het assignaat, het papieren geld uit de Revolutie, in Parijs zes à acht keer méér waard dan in Luik, waardoor hij zijn waren spotgoedkoop kan inslaan. Orbans broodje is gebakken en hij begint vastgoed te kopen en nieuwe handelszaken op te richten.

 

Op 12 november 1833 overlijdt hij aan cholera, zonder ooit het immense industriële, vastgoed- en financiële imperium van zijn zoon gekend te hebben.