Wist u dat er zich in ons land oeroude tradities schuilhouden?

15/10/2018

Dertien, zoveel fascinerende tradities heeft de Unesco in België tot cultureel erfgoed uitgeroepen. En zoveel uitzonderlijke Belgische sites heeft de instelling aangewezen vanwege hun bijzonder cultureel, artistiek, geschiedkundig of wetenschappelijk belang. Denk maar aan de Grote Markt in de hoofdstad, de prachtige herenhuizen van Victor Horta of het Stocletpaleis in Brussel. Allemaal bekende architectuur.

Maar niet alle bekroonde erfgoed is wellicht even bekend. Daarom stellen we het u nu graag voor. Het eerste, het Belgische bierbrouwambacht, verrast niemand. Of de garnaalvissers te paard in de kleine West-Vlaamse gemeente Oostduinkerke, de enige plek ter wereld waar nog op die manier wordt gevist. Het carnaval van Binche, met zijn befaamde Gilles, mocht evenmin ontbreken. De Leuvense Mannen van het Jaar X doen wellicht niet direct een belletje rinkelen. Ludo Diversité staat voor spelletjes, sport, acrobatie en andere fysieke activiteiten promoten. Ook de valkerij is geselecteerd, niet zozeer deze manier van jagen maar veeleer de bevoorrechte band tussen de valkenier en zijn gevederde leerling.

Dan volgt de beiaardcultuur. Wist u dat Mechelen een van de wereldbekendste beiaardscholen huisvest? Het Aalsters carnaval, satire met subversieve humor, viert z’n 600-jarig bestaan. De Heilig Bloedprocessie van Brugge op Hemelvaartsdag, ter ere van het reliek met bloed van Christus dat een kruisvaarder in de 13e eeuw heeft meegebracht. Krakelingenworp en Tonnekensbrand in Geraardsbergen, waarbij de bezetting van de stad in 1381 wordt herdacht. Het uitgehongerde volk gooide brood (krakelingen) en vis vanaf de stadsmuur naar de vijand om hem te doen geloven dat het genoeg te eten had. De list mislukte, maar de traditie bleef overeind. Om het einde van de winter te vieren stak men de brand in een ton. Van mei tot oktober worden er tussen Samber en Maas jaarlijks marsen gehouden, in de steden en dorpen tussen de genoemde rivieren, langs beide zijden van de provinciegrens Henegouwen-Namen. De deelnemers stappen op in uniformen zoals uit de tijd van Napoleon, de fanfare op kop. Op de jaarmarkt van Sint-Lievens-Houtem, een oude traditie die teruggaat tot de 11e en 12e eeuw, worden vee en landbouwalaam verkocht. Tot slot zijn er de optochten van reuzen en draken, gebruiken die voortleven in onder meer Brussel, Dendermonde, Mechelen en Bergen.