Wist u dat er naast Manneke Pis ook een Jeanneke Pis bestaat?

26/09/2016

Meer nog, er woont zowaar een familie Pis in Brussel. Het bekendste familielid is Manneken Pis, maar daarnaast vullen Jeanneke en Zinneke de familie aan.

Manneken Pis, het standbeeld van een plassend jongetje, is één van de publiekstrekkers in Brussel. Manneken dateert al uit 1619 en is 61 centimeter hoog. Hij heeft een eigen garderobe, waar menig fashionista jaloers op is.

Het duurde enige eeuwen voor de familie in 1987 uitbreidde met Jeanneke Pis. Het beeldje stelt een meisje voor dat gehurkt aan het plassen is. Jeanneke kwam er op initiatief van de lokale handelaars die meer bezoekers wilden lokken naar hun straat. Ze staat achteraan in de doodlopende Getrouwheidsgang, een zijstraat van de zeer drukke Beenhouwersstraat en vlakbij de Grote Markt van Brussel. Jeanneke staat dus niet ver van Manneken. Jeanneke werd gemaakt door beeldhouwer Denis-Adrien Debrouvie en moet de gelijkheid tussen man en vrouw onderstrepen. Voor het beeldje staat een fontein.

Tot slot dan mogen we Zinneke niet vergeten; deze plassende hond maakt de familie compleet. Hij heft sinds 1998 zijn poot ongegeneerd op tegen een paaltje op de hoek van de Kartuizerstraat en de Oude Graanmarkt, in de buurt van de Sint-Gorikshallen. De naam Zinneke komt etymologisch vermoedelijk van de rivier Zenne. De Zenne stroomt onder Brussel. De hond plast daar waar vroeger de kleine Zenne vloeide.