Wist u dat er een verband bestaat tussen Magritte en Apple?

19/04/2017

In tegenstelling tot wat sommige geruchten ons willen doen geloven, ontlenen Apple-computers hun naam naar verluidt aan een schilderij van de Belgische kunstenaar René Magritte. Het schilderij waarvan sprake stelt een enorme, groene Granny Smith-appel voor, met de inscriptie 'Au revoir' ('Tot ziens'). Het schilderij werd in 1966 gekocht door Paul McCartney, een Brits muzikant die deel uitmaakte van de beroemde band The Beatles. De band besloot zijn label 'Apple' te noemen: de legendarische platenmaatschappij 'Apple Corps' was geboren. 

Volgens verschillende bronnen zou Steve Jobs, als hevige fan van The Beatles, besloten hebben zijn informaticabedrijf naar zijn muzikale helden te vernoemen. En zo was Apple Computers een feit. Vandaag siert de appel van Magritte miljarden computers en telefoons.

In 1978 begonnen The Beatles om het gebruik van de naam een rechtszaak tegen Apple. Naar aanleiding daarvan verklaarde de informaticagigant zich akkoord om geen activiteiten binnen de muzieksector te ontplooien. Aan dat akkoord kwam een einde toen iTunes en de iPod in de jaren 2000 een hoge vlucht namen.